2019 több szempontból is izgalmas volt. Az elsősorban azért, mert Mádon elkezdtem dolgozni egy zseniális Sárga Muskotály területen, mely mellett egyszerűen nem lehetett elmenni.


Aranybuborékok a pohárban. Sárga Muskotály 2019

Bakk Norbert miskolci pinceszomszédommal már évek óta beszéltük, hogy mi lenne ha…. nos, ez most realizálódott. A területben pedig első pillanatra megláttam azt, amit tulajdonképpen évek óta kerestem, persze nem tudatosan. Láttam, kivételes a fekvése és a mindent elsöprő tufás talaja mire képes. Szinte megelevenedett a bor, s nem csak az illatát, de még az ízét is „éreztem”. Persze ehhez kellett az a közel 15 év tokaji borok ismerete és kóstolása, mely mind hozzájárult, hogy ez így „testet” öltött. Tulajdonképpen ezek után már „csak” el kellett készíteni a bort. Persze ez sem volt egyszerű, de a nehezén ekkor már túl voltam. Tudtam milyen bort szeretnék készíteni. Megfogalmazódott a cél és az út is megmutatkozott, hiszen jöttek az ötletek, hogyan készítsem, milyen hordót használjak, hogy elérjem azt, amit megálmodtam.


Szüret napján a Sárga Muskotály.

Persze az élet itt is egy picit közbeszólt. A száraznak szánt alapanyag mustfoka két hét alatt az egekbe szökött és a 20-as mustfokból végül 29,5 lett. Újraterveztük. Nem száraz, hanem édes bor lesz! De micsoda édes bor!

  
Egy pohár Sárga Muskotály juice-t? A másik képen pedig az áztatás látható. Sok mazsolával.

Szüretet is gyorsan kellett megoldani, ugyanis csak 2 nap állt rendelkezésünkre. Kikapkodtuk a Furmintokat (remek mustfokkal és savakkal, erről még később hírt adok) a táblából és hozzáláttunk a Sárga Muskotályhoz. Gyönyörű fürtöket szedtünk, nem győztünk csodálkozni a nagyszerűségén. A gyors feldolgozás után 4 napig áztattuk, majd használ 4hl-es és új 5hl-es hordókban erjesztettük.
Amikor elérte a 10-es alkoholt, lefejtettük és palackoztattuk. Nagyszerű érzés volt folyamatosan követni a fejlődését, erjedését, mert igazából így lehet megérteni Tokaj nagyszerűségét és hogy mivé tud fejlődni!

Itt érhető el a Sárga Muskotály 2019