Szeretjük a bükki borokat, és eljött az a történelmi pillanat, amelyben újjászülethet a borvidék.
Nyulasi Gábriel István – 2018. augusztus 30.

Magyarország, Bükki Borvidék, Nyékládháza, Pittyén-dűlő

Kimerevítjük a képet, égjen a retina mögé… Jó idő van, már újra harap az augusztus végi nap. Asztalon pogácsa és sajtok. Borok jégben, csak Zenit. Darazsak keresnek fogást az embereken, egy kutya szelíden, de szisztematikusan kunyerál. Friss zöld székek, még rajtuk a műanyag, amelyen a vonalkód fityegett. Előttük egy megtermett traktor, kopottas rendszámmal, látszik, hogy volt néhány kalandja. A zenit szőlősorokban már szüretre készen a fürtökkel. A három lelkes borász adja egymásnak a szót, töltenek, lendületesek, izgatottak és a meghívott vendégek egy része buzgón jegyzetel, kortyol. Így kezdődött a Bükki Borvidék születése.

Megélhetési borászok
Persze, az újjászületés már hamarabb elkezdődött, a demonstrálása indult így. A három borász: Borbély Roland, Hajdu Roland és Sándor Zsolt, e bükki férfiak a motorjai a változásnak. A pátosz után menjünk vissza a földre, az élők közé. Egy jelenségről van szó… Ha nincs is kimondva, de jelen van, ott rezeg néha a nézésekben. Némi feszültség azok között a pincészetek között, ahol kenyérkereset a borászat és ahol csak egy újabb játszótér. A piacot torzító hatásuk sem jön jól a borból élőknek. Ettől nem lesz jobb vagy rosszabb a bor, de a kisebb pincéknek nehezebb lesz.

Ezek a bükki férfiak mindennap a vásárra viszik a bőrüket, ők megélhetési borászok, nem afféle hobbi borászként tolják a szüreteket. Együtt élnek a szőlővel, borral, most akkor melyik hordóba tegyem, a lombtrágyázás holnap lesz? – mondatokkal ajkukon merülnek álomba. Ők tényleg ebből élnek, nincs mögöttük befektető, nem egy milliárdos úri passziójaként élik a szőlész-borász életet. Ha elveri a jég, ha bénul a kocsány, akkor bizony kevesebb hordót lehet megvenni, kenyérből sem jut annyi. Aztán elfogyhat a borvidék is a lábuk alatt….

Mi a baj, Borvidéken?
Két-három borászat nem elég, több kell még, de melyek még az égető gondok, amelyek vírusszerű fertőzésként terjednek borvidékeken át? A betegek sokan vannak a huszonkettes csapatból (22 borvidékünk van), a betegség mértéke is nagyon különböző területenként. Sajnos a nagybeteg borvidékek napjai meg vannak számlálva, ha nem tesznek valamit a gyógyulásért. Melyek ezek a problémák? Elnéptelenedő falvak, elöregedő lakosság, nem folytatják a szőlőművelést a családban, megszakad a lánc. Az üresedő települések magukkal hozzák a krónikus munkaerő hiányt, senki nem akar dolgozni a szőlőben. Hihetetlen olcsó szőlőfelvásárlási árak, nem éri meg termelni. Fejlődésre képtelen szemléletek és érdekképviseleti szervezetek. Ebből kifolyólag is kedvezőtlen termékleírások, rosszul rögzült termékszerkezet. Nincs stratégia, nincs közös jövőképük a borászatoknak, a kommunikáció hiánya. Még biztos lehetne sorolni, de nagyjából elég ennyi. A 48 éves Bükki borvidék sincs jó állapotban…

Miért pont a Bükk?
Amit megismertünk jó néhányan bükkbe kortyolók, Sándor Zsolt és Borbély Roland borai által az tetszett. Igen, ez a Bükk, megjelent pár éve, de miért csak ketten vagy hárman? Két fecske vigye terhet? Egy egész borvidék ódiumát, az bizony nem megy hosszú távon. Ők megcsinálták, megvan a brand, a Gallay Pincészet és a Sándor Zsolt Organikus (korábbi cikkünk itt) vonal bejött nekik és az ő rétegközönségüknek is. Viszont nem élhetnek úgy, mint két sziget és körülöttük összeomlik a világ a már említett gondok mentén… Az átlag borfogyasztó előtt szűzföld a Bükk, ők nem jutnak el kis kóstolókra, nem jutnak el Michelin csillagos étterembe. A termékpiramis alsó és középső, illetve a felső hányadát is bővíteni, erősíteni kell. Fogjunk össze, pattant ki a fejekből és megalakult a Szövetség a Bükki Borvidékért!

Szövetség a Bükki Borvidékért

Miről is van szó? Az alapító okiratot tizennégyen írták alá és jelenleg még jogi formával nem rendelkező civil érdekközösséget alkotnak ők együtt. A legfontosabbnak most ezeket tartják: 1. Dűlőik feltárása, 2. Termékleírásuk változtatási javaslatának kidolgozása, 3. Szakmailag megalapozott borvidéki fajtakísérletek előkészítése

A Szövetség kidolgozta a TERROIR BÜKK csúcskategóriát a termékpiramis tetejére emelve. Ez a kategória a borvidék legmagasabb szinten jegyzett borainak megszületéséhez biztosítja a kereteket és a hiteles ellenőrzési rendszert. Mik vannak a 15 pontos feltételrendszerben előírva? Például kárpát-medencei fajtából lehet szűrni, csak kézzel szüretelhető, első osztályú dűlőből. 6 hónap hordóban, 6 hónap palackban piacra bocsátás előtt, minimum. 2019-től indul a rendszer a várakozások szerint. A második pillér a mindennapok bora megfelel a Bükk OEM minőségnek és CLASSIC BÜKK lesz a neve, viszont egy jóval szigorúbb ellenőrzést kíván bevezetni a Szövetség.

A bemutatkozó bortúrázás szépségei
Jó jelen lenni valaminek a születésénél, igen elindult, most már megszületett a dokument, meg az elhatározás. Augusztus utolsó napjaiban került sor a bemutatkozó bortúrára. Bejártuk Nyékládházán a Pittyén dűlőt, ahol bebizonyosodott, hogy a Zenitnek igenis van helye a borvidéken (!!!) – jártuk Miskolcon az Avasi Pincesort, ( amelyről itt írtunk az idén: klikk ide! ) benéztünk Sándor Zsolt pincéjébe is, a Végállomás Bistorantban rozé kacsamellel foglakoztunk és közben kóstoltunk és kóstoltunk buzgón. Vendéglátóink: Borbély Roland, Hajdú Roland és Sándor Zsolt fejtették ki nézeteiket, töltötték poharainkba a vidék borait.

Pár borocska, pár villanás a kortyokból:

Hajdu Roland, Zenit, Mezőkövesd, Dollár-hegy 2016

Dollár-papa is ott lehetne a hegyen, valahol biztos a fürdőben áztatja magát Mezőkövesden. Az egyik legvagányabb dűlőnév. Elegáns és fickós Zenit, szép órát hord, frissnek és gyümölcsösnek hat, noha már 2 éves, jó savakkal, fehér virág, kis barack, grapefruit, lime. Kerek történet, és jóivású.

Bűdi Borház és Szőlőbirtok, Zenit, Nyékládháza, Pittyén-dűlő 2016

Tartály és hordó egyszerre, félszáraz 9 g maradék cukor, ökológiai gazdálkodásból, vállas a bor, combos textúra, réteges zamatok. Igazán hosszú is a tétel, betölti mellé a Fehér húsú gyümölcsök, egy leheletnyi herbáriás vonulattal.

Sándor Zsolt – LOU LEE 2017 (Cserszegi Fűszeres)
Rejtélyes a kis LOU LEE, ami az ANNA LUCA szelídített változata. Stílusváltás kellett, mert a Luca Cserszegi Fűszeres nagyon megosztóra sikerült. Nekünk tetszett a prototípus és tetszik a felhasználóbarátabb változat is. Egy éj a héjon, 5 hónap a seprőn. Vilmoskörtés, grapefruitos, nagyon elegáns fűszerezéssel: kis fahéj, csillagánizs. Prémium Cserszegi egy újabb bizonyítéka, hogy milyen jolly jokerré tud válni a fajta.

Sándor Zsolt KazincBarcelona Bükki Cserszegi Fűszeres, Csattos-Dűlő 2016
A flor alatti világ, egy másik dimenzió. Sherryre és szamorodnira hasonlító élesztős jelleg, nemhiába egytőről fakadnak. A zajos cserszegiség, itt is hátrébb lép, de azért ott van, csak édesen megérve kis aszalványokban és nyomokban a flor alatt. Tömény élmény, ezen megállsz gondolkodni. Bor haladóknak, kemény, mint kicsit füstös, kicsit vagány, mint Kazinc Barcelona…

A teljes cikk itt érhető el: http://ihatobb.hu/szovetsegbe-forrt-bukk-borturan-mutatkozott-borvidek/